بررسی تأثیر نوع سمپاش، زمان و دفعات سمپاشی بر کنترل سرخرطومی برگ یونجه Hypera postica (Gyllenhal)

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

2 مربی پژوهشی،بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

3 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

چکیده

استان آذربایجان ­شرقی دارای رتبه اول از نظر سطح زیرکشت و تولید یونجه در کشور است. یکی از آفات مهم این محصول، سرخرطومی برگ یونجه است که عدم مبارزه با آن، سبب از بین رفتن درصد قابل توجهی از محصول چین اول می­شود. بدین سبب، کشاورزان در اوایل بهار مزارع خود را با سم­های رایج و با غلظت بالا سمپاشی می‌کنند که این امر، اثرات مخربی روی محیط­زیست دارد. در این بین، عدم آشنایی کافی کشاورزان با ادوات مناسب و زمان صحیح سمپاشی، موجب تشدید این مشکل و افزایش تعداد دفعات سمپاشی می‌شود؛ بنابراین، در این پژوهش، تأثیر کاربرد سمپاش‌های مختلف، زمان و دفعات سمپاشی بر کنترل سرخرطومی برگ یونجه مورد بررسی قرار گرفت. طرح آماری مورد استفاده، آزمون فاکتوریل در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه فاکتور و سه تکرار بود. پارامترهای مورد بررسی شامل تعیین درصد تأثیر تیمارهای مختلف در کنترل آفت، تعیین عملکرد محصول و میزان خسارت آفت در واحد سطح بود. نتایج حاکی از تأثیر معنی‌دار نوع سمپاش، زمان و دفعات سمپاشی بر کنترل سرخرطومی برگ یونجه و تأثیر معنی­دار زمان و دفعات سمپاشی و اثر متقابل آن دو بر عملکرد محصول بود. سمپاش­ الکترواستاتیک به­دلیل کیفیت پاشش بالاتر، میزان مصرف محلول سمی کمتر و باردار بودن ذرات سمپاشی شده، دارای عملکرد مناسب­تری در مقایسه با سایر سمپاش­ها بود. زمانی­که ارتفاع یونجه شش تا نه سانتی­متر و میانگین تعداد لارو در هر ساقه، یک عدد ­باشد، اجرای عملیات سمپاشی درصد تأثیر بیشتری بر کنترل این آفت دارد. همچنین مشخص شد که عدم مبارزه با سرخرطومی برگ یونجه، عملکرد را به میزان 31 تا 50 درصد در چین اول کاهش داد.

کلیدواژه‌ها