استادیار منطقه شمال کشور، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (ABRII)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، رشت، ایران
چکیده
با توجه به حذف آنتیبیوتیکهای محرک رشد و رویارویی جهانی صنعت طیور با پرورش بدون آنتیبیوتیک، پروبیوتیکها به عنوان یکی از با اهمیتترین مکملهای خوراکی جایگزین آنتیبیوتیکهای محرک رشد به بازار مصرف معرفی شدهاند. پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که اگر به مقدار کافی استفاده شوند اثرات مفیدی بر سلامت میزبان میگذارند. پیشرفتهای جدید در زمینه بهبود عملکرد پروبیوتیکها منجر به بروز تغییرات مهمی در فراهم نمودن سطح بالای سلامت و بهبود پارامترهای عملکرد در صنعت پرورش جوجه گوشتی شدهاند. از جمله منافع مشهود اقتصادی استفاده از پروبیوتیک در تغذیه طیور گوشتی میتوان به مواردی از قبیل بهبود عملکرد طیور (بهبود ضریب تبدیل غذایی، افزایش وزن و کاهش تلفات)، کاهش بیماریهای مهمی نظیر کوکسیدیوز در گلههای گوشتی، کاهش بار آلودگی گوشت مرغ از عوامل بیماریزای مشترک انسان و طیور مانند سالمونلا و کمپیلوباکتر و تضمین سلامت مصرف کننده علی رغم کاهش مصرف آنتیبیوتیکها، بهبود کیفیت گوشت مرغ و تبدیل آن به غذایی فراسودمند اشاره نمود.