استادیار گروه کشاورزی دانشگاه ازاد اسلامی واحد بیرجند
چکیده
کاکتوس اوپنتیا، استعداد قابل توجهی برای تولید علوفه دارد. این گیاه که درختچهای و چندساله است، با روش قلمه کلادود، تکثیر تجاری میشود. در بسیاری از مناطق خشک، کشاورزان بهطور گسترده از اپونتیای وحشی و زراعی، بهعنوان علوفه در مواقع ضروری مانند خشکسالیهای شدید و مکرر، استفاده میکنند. علت اهمیت کاکتوس نسبت به گراسها و لگومها، بهعنوان غذای حیوانات اهلی، مقاومت به گرما، خشکی و تولید ماده خشک بالا است. خوشخوراکی، مقاومت نسبت به شرایط مختلف و رشد سریع، از دیگر مزایای اپونتیا بهشمار میرود. این گیاه در خاکهایی که حاصلخیزی پایینی دارند نیز بهخوبی رشد میکند. همچنین، بهدلیل هزینه تولید پایین نسبت به علوفههای دیگر، محصولی ارزان بهشمار میرود. بهدلیل آبدار بودن بسیار زیاد اپونتیا، نیاز به نوشیدن آب در دامها، نسبت به تغذیه با علوفههای دیگر کاهش مییابد. اپنتیا دارای سطوح ماده خشک پایین (%10 تا %14)، پروتئین خام (%4 تا %6) و دیواره سلولی %8/26 در ماده خشک است و بهخاطر داشتن مقدار زیاد کربوهیدرات غیرفیبری (%/7/61 در ماده خشک)، بهعنوان منبع عالی انرژی بهشمار میآید و ضریب هضمی بالایی دارد. بنابراین، کشت اپونتیا میتواند برای تامین علوفه دامها بهخصوص در مناطق گرم و خشک مورد توجه قرار گیرد.