استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
چکیده
به منظور بررسی امکان خشکه کاری برنج با آبیاری تیپ مطالعهای در قالب آزمایش کرتهای یکبار خردشده بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1398 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان اجرا شد. سه تیمار خشکهکاری برنج و کشت غرقابی مرسوم مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد تکنیک کشت خشکهکاری برنج نسبت به کشت غرقابی، عملکرد دانه و تولید علوفه خشک را کاهش داد. کشت غرقابی بیشترین آب مصرفی (21008 مترمکعب در هکتار)، عملکرد شلتوک (4709 کیلوگرم در هکتار)، تولید علوفه خشک (5415 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد کل (10124 کیلوگرم در هکتار) را داشت. همچنین کشت غرقابی کمترین کارایی مصرف آب در تولید دانه (224/0 کیلوگرم به ازای یک مترمکعب آب)، کارایی مصرف آب در تولید علوفه خشک (258/0 کیلوگرم به ازای یک مترمکعب آب) و کارایی مصرف آب در کل تولید (482/0 کیلوگرم به ازای یک متر مکعب آب) را داشت. از نظر اقتصادی، درآمد ناخالص در چهار رژیم آبیاری فوق به ترتیب 089/39، 096/49، 401/54 و 550/66 میلیون تومان بدست آمد. تکنیک خشکهکاری بوسیله آبیاری تیپ و میزان آب بر اساس 120 درصد تبخیر و تعرق تجمعی پس از آبیاری غرقابی بیشترین درآمد را داشت. این روش به دلایل کارایی بالاتر مصرف آب، علوفه خشک، کل تولید و آب مصرفی کمتر (8658 متر مکعب نسبت به غرقابی) به نظر میرسد قابل توصیه باشد.
رمضانی, احمد, & محلوجی, مهرداد. (1400). استفاده از تکنیک خشکهکاری برنج به منظور ارتقاء کارایی مصرف آب و تولید علوفه. علوفه و خوراک دام, 2(1), 96-103.
MLA
احمد رمضانی; مهرداد محلوجی. "استفاده از تکنیک خشکهکاری برنج به منظور ارتقاء کارایی مصرف آب و تولید علوفه". علوفه و خوراک دام, 2, 1, 1400, 96-103.
HARVARD
رمضانی, احمد, محلوجی, مهرداد. (1400). 'استفاده از تکنیک خشکهکاری برنج به منظور ارتقاء کارایی مصرف آب و تولید علوفه', علوفه و خوراک دام, 2(1), pp. 96-103.
VANCOUVER
رمضانی, احمد, محلوجی, مهرداد. استفاده از تکنیک خشکهکاری برنج به منظور ارتقاء کارایی مصرف آب و تولید علوفه. علوفه و خوراک دام, 1400; 2(1): 96-103.