ارزیابی پتانسیل تولید برخی از ارقام جو، به منظور تولید علوفه سیلویی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 1. استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

2 استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

استفاده دومنظوره از جو در تولید دانه و علوفه، همچنین سازگاری گسترده آن با شرایط مختلف آب و هوایی موجب شده در سطح وسیعی از اراضی خشک و شور کشور کشت شود. استفاده از علوفه سبز غلات، یکی از راه‌هایی است که می‌تواند در جهت تأمین بخشی از علوفه سیلویی کشور مورد توجه باشد. کشت قصیل جو پاییزه دارای مزایایی از قبیل بهره‌وری بالای آب (استفاده از آب سبز) و امکان کشت در اراضی با آب شور در تامین علوفه سیلویی است. به‌منظور تعیین پتانسیل تولید علوفه سیلویی در بین ارقام رایج جو، آزمایشی در مزرعه شرکت خوشه سبز در شهرستان اصفهان طی سه سال زراعی 98-1396 به‌صورت پروژه تحقیقی ترویجی اجرا گردید. ارقام در سال اول، شامل یوسف، بهرخ و نصرت و بر اساس نتایج سال اول در سال دوم و سوم، ارقام شامل نصرت، نانیوس و مهتاب کشت شدند. هر رقم در سطح یک هکتار کشت و در نهایت علوفه سیلویی تولیدی در مرحله خمیری نرم توزین شد. عملکرد علوفه خصیل ارقام با استفاده از آزمون T مورد تجزیه آماری قرار گرفت. نتایج سال اول نشان داد، رقم نصرت (شاهد) با 35 تن در هکتار خصیل بیشترین تولید را در بین ارقام به خود اختصاص داد. همچنین، نتایج سال دوم و سوم نشان داد، رقم مهتاب به ترتیب با تولید 1/38 و 55 تن در هکتار و شاهد نصرت (32 و 40 تن در هکتار) علوفه سیلویی تولید نمودند. در مناطق مشابه اقلیم اصفهان، رقم جو مهتاب برای تولید علوفه سیلویی قابل توصیه است.

کلیدواژه‌ها