ارزیابی ظاهری و مقایسه کیفیت علوفه تر و سیلاژ چهار رقم سورگوم علوفه‌ای داخلی با هیبرید‌های خارجی در استان البرز

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 هئیت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور. سازمان تحقیقات کشاورزی

2 استادیار، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

این پژوهش با هدف تعیین انرژی قابل‌متابولیسم، ترکیبات شیمیایی علوفه سبز و خصوصیات سیلویی هشت ژنوتیپ سورگوم علوفه‌ای (اسپیدفید، پگاه، KFS-2، KFS-18، سیلوکینگ، تیتان، PHFS-27و FGCSI-12) در استان البرز انجام شد. ژنوتیپ‌های آزمایشی در اردیبهشت ماه کشت شدند و در مرحله دانه خمیری (حدود 60 درصد دانه‌‌ها در حالت خمیری شدن بودند) در شهریور ماه برداشت شدند. برای تعیین خصوصیات سیلویی ارقام، علوفه سورگوم در اندازه 3 تا 4 سانتی‌متر خرد و برای هر هر ژنوتیپ در چهار تکرار در پلاستیک‌های ضخیم 30 کیلویی به مدت 60 روز سیلو شدند. برای نمونه‌های سیلاژ، ارزیابی ظاهری و تعیین pHانجام شد. در نمونه های علوفه سورگوم(تر)، رقم پگاه دارای کمترین ماده خشک (52/23 درصد) و هیبرید تیتان دارای بیشترین ماده خشک (49/42 درصد) بودند. پس از تهیه سیلاژ از آنها مانند علوفه تر، میزان ماده خشک در نمونه های سیلاژ برای هیبرید تیتان بیشترین (87/36 درصد) و در رقم پگاه کمترین (68/22 درصد) بود. کیفیت سیلاژ ژنوتیپ‌های داخلی و هیبرید‌های آزمایشی خارجی براساس شاخص فلیگ و ارزیابی ظاهری عالی و خوب ارزیابی گردید. با توجه به این نتایج، هشت ژنوتیپ آزمایشی دارای کیفیت مناسبی برای تغذیه نشخوارکنندگان هستند و می توان از آنها در جیره تلیسه های 18-12 ماهه و گوساله های پرواری، همچنین برای تغذیه گاوهای اواخر شیردهی و تلیسه های سه الی 12 ماهه استفاده نمود، اما برای تغذیه گاوهای پرتولید توصیه نمی شوند.

کلیدواژه‌ها