نقش بهبود کارایی استفاده از نهاده ها در افزایش تولید یونجه در ایران

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

سازمان تحقیقات

چکیده

در مطالعه حاضر به نحوه افزایش تولید محصول یونجه در سطح کشور توجه شده است. نتایج محاسبه کارایی تولید در 26 استان کشور در دو دوره زمانی یعنی سال‌های زراعی 94-1393 و 97-1396 نشان داد که میانگین کارایی تولید یونجه برابر با 78/0 یا 78 درصد بوده و این میزان در دو سال مورد مطالعه تغییری نکرده و در استان‌های مرکزی، آذربایجان غربی، کرمان، چهارمحال و بختیاری، زنجان، تهران، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و البرز کاهش یافته است. یافته‌ها نشان داد که ارتباط معنی‌داری میان تغییرات کارایی و تغییرات عملکرد وجود نداشته و میانگین مصرف همه نهاده‌ها به‌استثنای مصرف کود ازته افزایش داشته یا تغییری نکرده است. طبق نتایج پژوهش میانگین عملکرد در شرایط کارایی کامل و میانگین عملکرد مشاهده شده به ترتیب 14692 و 10247 کیلوگرم در هکتار بوده و میزان تولید ازدست‌رفته به دلیل عدم کارایی معادل 7/2 میلیون تن در هر سال می‌باشد. بیشترین افت تولید سالانه نیز با 463، 324 و 287 هزار تن در استان‌های اصفهان، خراسان رضوی و آذربایجان غربی (همدان) مشاهده شد. یافته‌ها بیانگر ضرورت برنامه‌ریزی برای کاهش شکاف کارایی در سطح کشور بوده و بدین منظور در این مطالعه مجموعه استان‌های همگن ولی کارا برای انتقال دانش مدیریتی و فنی، به تفکیک هر یک از استان‌های ناکارا معرفی شدند.

کلیدواژه‌ها