در مطالعه حاضر به نحوه افزایش تولید محصول یونجه در سطح کشور توجه شده است. نتایج محاسبه کارایی تولید در 26 استان کشور در دو دوره زمانی یعنی سالهای زراعی 94-1393 و 97-1396 نشان داد که میانگین کارایی تولید یونجه برابر با 78/0 یا 78 درصد بوده و این میزان در دو سال مورد مطالعه تغییری نکرده و در استانهای مرکزی، آذربایجان غربی، کرمان، چهارمحال و بختیاری، زنجان، تهران، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و البرز کاهش یافته است. یافتهها نشان داد که ارتباط معنیداری میان تغییرات کارایی و تغییرات عملکرد وجود نداشته و میانگین مصرف همه نهادهها بهاستثنای مصرف کود ازته افزایش داشته یا تغییری نکرده است. طبق نتایج پژوهش میانگین عملکرد در شرایط کارایی کامل و میانگین عملکرد مشاهده شده به ترتیب 14692 و 10247 کیلوگرم در هکتار بوده و میزان تولید ازدسترفته به دلیل عدم کارایی معادل 7/2 میلیون تن در هر سال میباشد. بیشترین افت تولید سالانه نیز با 463، 324 و 287 هزار تن در استانهای اصفهان، خراسان رضوی و آذربایجان غربی (همدان) مشاهده شد. یافتهها بیانگر ضرورت برنامهریزی برای کاهش شکاف کارایی در سطح کشور بوده و بدین منظور در این مطالعه مجموعه استانهای همگن ولی کارا برای انتقال دانش مدیریتی و فنی، به تفکیک هر یک از استانهای ناکارا معرفی شدند.