بررسی شاخص های زراعی و اقتصادی تولید ذرت علوفه ای در شرایط مزرعه استان تهران

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش تحقیقات ذرت، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 استادیار پژوهش تحقیقات اقتصاد کشاورزی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

3 استادیار پژوهش تحقیقات ذرت مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیفی ورامین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران ، ایران

4 استاد پژوهش تحقیقات آفات موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

5 استادیار پژوهش تحقیقات بیماری موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران،

6 استادیار پژوهش تحقیقات علف های هرز موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران ، ایران

7 دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

8 استادیار پژوهش موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

9 استادیار پژوهش تحقیقات خاکشناسی موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

10 استادیار پژوهش موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

11 کارشناس ترویج موسسه آموزش و ترویج، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، تهران، ایران ،

12 کارشناس ترویج مدیریت جهاد کشاورزی ورامین، ,ورامین، ایران ،

13 دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

14 دانشیار پژوهش موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

15 دانشیار پژوهش موسسه تحقیقات گیاهپزشکی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

چکیده

پژوهش حاضر با هدف ارزیابی زراعی و اقتصادی تولید ذرت علوفه‌ای تحت مدیریت مرسوم و توصیه تحقیقاتی در استان تهران، در سال زراعی 1400 انجام شد. بر این اساس، 10 هکتار مزرعه در شهرستان ورامین (پنج هکتار با استفاده از برنامه‌های فنی و توصیه تحقیقاتی و پنج هکتار براساس مدیریت مرسوم و عرف منطقه توسط بهره‌بردار منطقه) مشخص شد. در بخش زراعی، برخی از صفات شامل مراحل مهم فنولوژی، ارتفاع بوته، شاخص بلال، عملکرد علوفه و درصد ماده خشک در زمان برداشت محصول تحت هر دو مدیریت، مشخص و تفاوت آنها از لحاظ آماری با استفاده از آزمون t تعیین شد. ارزیابی اقتصادی با استفاده از شاخص‌های سودآوری انجام گردید. بر اساس نتایج، هزینه تولید در هکتار کشت ذرت علوفه‌ای و هزینه تمام شده هر کیلو علوفه ذرت تحت مدیریت توصیه شده نسب به مدیریت مرسوم به‌ترتیب 9/11 و 2/7 درصد کمتر بود. تحت مدیریت توصیه شده نسبت به مدیریت مرسوم، بازده فروش و نسبت فایده به هزینه تولید علوفه به‌ترتیب 3/1 و 8/7 درصد بیشتر بود. در منطقه مورد مطالعه، در مزرعه همراه با توصیه تحقیقاتی نسبت به مزرعه مرسوم با توجه به کاهش 1/5 درصدی عملکرد در مقابل ماده خشک تولیدی (کیفیت علوفه) 5/4 درصد ارتقاء یافت. بنابراین به نظر می‌رسد که در منطقه اجرای پروژه، امکان کاهش خلاء عملکرد ذرت علوفه‌ای؛ همچنین افزایش ماده خشک تولیدی با ارائه راهکارهای فنی و مدیریتی وجود دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات