بررسی و مقایسه خصوصیات ظاهری و کیفی سیلاژ سورگوم و ذرت

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی، قم، ایران

چکیده

سورگوم علوفه‌ای، بهدلیل خصوصیات فیزیولوژیکی از جمله مقاومت به خشکی و شوری، مصرف آب کمتر در ازای تولید بیشتر و قابلیت نگهداری و تازه‌خوری از اهمیت زیادی در بین گیاهان علوفهای برخوردار است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف مقایسه خصوصیات ظاهری و کیفی سیلاژ خالص و مخلوط سورگوم با ذرت و با هدف ترغیب کشاورزان و دامداران به کشت و مصرف این علوفه انجام شد. خصوصیات ظاهری و کیفی سیلاژهای سورگوم خالص، مخلوط مساوی سورگوم با ذرت و ذرت خالص در قالب یک طرح آزمایشی با سه تیمار و پنج تکرار بررسی شد. تعداد 15 کیسه پلاستیکی حاوی 25 کیلوگرم سیلاژ از سورگوم، ذرت و مخلوط آنها بعد از عملیات سیلو کردن به انبار منتقل و 75 روز بعد صفات ظاهری، اسیدیته و دمای تمامی کیسه‌ها بررسی شدند. امتیاز ارزیابی حسی سیلاژهای ذرت و مخلوط ذرت-سورگوم در زمان گشودن بهتر از سورگوم بود و تا روز چهارم روند ثابتی داشت. میانگین اسیدیته سیلاژ سورگوم در زمان‌های مختلف بعد از گشودن بالاتر از سیلاژهای ذرت و مخلوط بود. دمای سیلاژها تا روز دوم تقریباً ثابت و از روز دوم افزایش داشت و با تفاوت معنی‌داری همراه شد. دمای دو سیلاژ ذرت خالص و مخلوط در مدت مطالعه بالاتر از سیلاژ سورگوم بود؛ اما این افزایش بر خصوصیات کیفی اثر منفی نداشت. در مجموع، با توجه به نتایج حاصل و امتیاز خصوصیات ظاهری وکیفی قابل قبول سیلاژهای سورگوم خالص و مخلوط سورگوم-ذرت جایگزینی آن‌ها با سیلاژ ذرت در جیره دام عملی و به‌دلیل مزایای بیشتر قابل توصیه است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات