روش های فراوری کاه برنج در جیره و اثرات آن بر عملکرد دام

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

2 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

3 ایستگاه گاودشت

چکیده

آزمایش حاضر با هدف بررسی روش فرآوری کاه برنج و اثرات آن بر مصرف اختیاری، عملکرد رشد و گوارش‌پذیری مواد مغذی جیره، در گوسفند انجام شد. برای این منظور دو فرمول جیرۀ غذایی با انرژی قابل‌سوخت و ساز و پروتئین خام مشابه به این شرح تهیه شد: 1 – جیرۀ سیلاژ خوراک کامل 2 – جیرۀ حاوی کاه برنج غنی‌شده با اوره. تعداد 18 رأس برۀ مادۀ زل شیرگیری شدۀ سه تا چهار ماهه انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه نه رأسی تقسیم شدند. هر یک از جیره‌ها به قید قرعه به یک گروه از دام‌ها اختصاص داده ‌شد و بره‌ها در طول شبانه-روز تا حد اشتها با جیره‌ها تغذیه شدند. نتایج نشان داد بره‌های تغذیه شده با جیرۀ سیلاژ خوراک کامل، 5/16 درصد افزایش وزن روزانه، 4/24 درصد مادۀ خشک مصرفی و 8/11 درصد ضریب تبدیل خوراک بیشتری نسبت به بره‌های تغذیه شده با جیرۀ حاوی کاه برنج غنی-شده داشتند. گوارش‌پذیری مادۀ خشک، مادۀ آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شویندۀ خنثی و الیاف نامحلول در شویندۀ اسیدی در گروه تغذیه شده با جیرۀ سیلاژ خوراک کامل به ترتیب 9/21، 5/3، 9/40، 5/23 و 7/24 درصد بیشتر بود. درآمد و سود ناخالص در بره‌های تغذیه شده با جیرۀ سیلاژ خوراک کامل به ترتیب 4/17 و 1/14 درصد بیشتر بود. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از کاه برنج با روش فرآوری سیلاژ خوراک کامل برای دامدار توجیه اقتصادی دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات