بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف ارزن بر عملکرد تخمگذاری بلدرچین های ژاپنی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی موسسه علوم دامی کشور

2 دانشیار پژوهشی تحقیقات تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

3 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

چکیده

مشخص شده است که امروزه 80-70 درصد هزینه پرورش طیور مربوط به هزینه‌های تغذیه می‌باشد و بخش اعظم این هزینه (بیش از 70 درصد) مربوط به هزینه تأمین انرژی جیره است. امروزه در جیره طیور تجاری، ذرت منبع اصلی تأمین انرژی است که بخش اعظم آن در ایران از طریق واردات تأمین می‌شود. از طرف دیگر با توجه به مصرف زیاد آب برای تولید ذرّت دانه‌ای و نیز بحث آلودگی به سموم قارچی به‌ویژه آفلاتوکسین تأمین ذرّت با کیفیت برای صنعت طیور آسان نمی‌باشد. لذا جایگزینی غلات بومی نظیر ارزن به جای ذرت در جیره طیور تجاری راهکار ارزشمندی در جهت مقابله با مشکلات تحریم‌ خواهد بود. ارزن گیاهی از خانواده غلات است که مقاومت بالایی به تنش خشکی دارد که یکی از مسائل بحرانی در ایران می‌باشد. لذا در آزمایشی بررسی تأثیر استفاده از سطوح صفر، 5، 25 و 50 درصد ارزن در جیره بلدرچین ژاپنی تخم‌گذار انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از ارزن تا سطح 25 درصد در جیره بلدرچین‌های ژاپنی قابل توصیه می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات