1
بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش و منابع طبیعی اصفهان، اصفهان، ایران.
2
بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
چکیده
کاهش بارش در سطح کشور از یک سو و توسعه دامداریها از سوی دیگر، صنعت دامداری را دچار بحران جدی کمبود علوفه به ویژه در فصل زمستان کرده است. لذا دامداران مقداری از علوفه تولید شده در فصلهای بهار و تابستان را برای مصرف زمستان به صورت خشک و یا به شکل سیلو شده، ذخیره میکنند. طی عمل سیلو کردن، گیاهان علوفهای و حتی برخی محصولات فرعی و پسماند کارخانجات، توسط میکروارگانیسمها تحت شرایط بیهوازی در سیلو تخمیر شده و قندهای قابل تخمیر آنها به ترکیبات با ارزشی مانند اسید لاکتیک تبدیل میشوند. واکنش اسیدی سیلو این امکان را به وجود میآورد که رشد باکتریهای نامطلوب موجود در آن مهار شود و بتوان آن را به طور تازه برای مدت طولانی نگهداری کرد. یکی از علوفههایی که در گستره وسیعی از جهان برای مصرف انواع دامها سیلو میشود، علوفه ذرت است. برای تهیه سیلاژ ذرت، باید اندازه قطعات علوفه 1 تا 3 سانتیمتر باشد. پر کردن، کوبیدن و فشردگی کافی توده علوفه باید سریع و در طی روز برداشت علوفه انجام شود. سپس بلافاصله بایستی روی سیلو را با پوشش پلاستیکی محکمی پوشاند و روی آن را با تایرهای فرسوده، آجر، پرس سفال یا ... سنگین کرد. برای بهبود کیفیت سیلاژ تولیدی بسته به شرایط، میتوان از افزودنی مناسب و در صورت امکان افزودن آرد غلات و ملاس نیز بهره برد. انجام و رعایت نکات ضروری بیان شده در این مقاله باعث تهیه سیلاژ با کیفیت خواهد شد.