مقایسه تولید علوفه در کشت مخلوط ذرت شیرین و سویا با کشت خالص ذرت

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

دانشیار پژوهش بخش تحقیقات بخش تحقیقات زراعی و با غی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

چکیده

به‌منظور مقایسه و معرفی مناسب‌ترین الگوی کشت برای تولید بلال ذرت شیرین و علوفه سیلویی ذرت-سویا، این تحقیق در دو منطقه (آزادشهر و علی‌آباد) اجرا شد. آزمایش در سه سطح به‌صورت کشت خالص ذرت (تراکم 55000 بوته در هکتار)، کشت مخلوط ذرت و سویا روی یک پشته دو ردیفه به‌ترتیب تراکم‌های 55000 و 285000 بوته در هکتار و کشت مخلوط ذرت و سویا روی یک پشته دو ردیفه به‌ترتیب تراکم‌های 65000 و 380000 بوته در هکتار، مورد مقایسه قرار ‌گرفت. برای تجزیه و تحلیل و مقایسه عملکرد و سایر صفات مورفولوژی با استفاده از آزمون t در مرحلة شیری-خمیری با کادراندازی 10 بوته نمونه‌برداری و کل سطح کشت نیز طبق دستورالعمل رکوردگیری شد. نتایج نشان داد که تولید علوفه تر در کشت مخلوط ذرت و سویا به‌ترتیب با تراکم‌های 65000 و 380000 بوته در هکتار در آزادشهر 81/27 درصد و در علی‌‌آباد 58/13 درصد نسبت به تیمار شاهد (کشت خالص ذرت، تراکم 55000 بوته در هکتار) برتری نشان دارد. مقایسه میانگین عملکرد علوفه خشک نیز بیانگر افزایش 26/21 درصدی عملکرد در آزادشهر و 18/13 درصدی در علی‌آباد بود. همچنین، میانگین تولید علوفه تر و خشک دو منطقه در کشت مخلوط تراکم زیاد به‌ترتیب 19/8 درصد و 11/5 درصد نسبت به کشت مخلوط تراکم متوسط برتری نشان داد. بنابراین توصیه می‌شود یک خط سویا با تراکم 380000 بوته در هکتار در کنار ردیف‌های ذرت روی یک پشته دو ردیفه موازی با فاصله 15 سانتی‌متر کشت شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات